Гастроподорожі: 25 супів із різних країн світу
Хто ж не любить супи: холодні, гарячі, з м'ясом, веганські, дієтичні, овочеві, наваристі, крем-супи або у вигляді гуляшу.
SHUBA пропонує познайомитись із 25 рецептами супів різних країн світу!
Австралійський суп з морквою та ріпою
Цей веганський суп з каррі та ріпою не містить молочних продуктів, а вершкова консистенція досягається пюруванням варених овочів. Суп стане чудовою закускою або основною стравою, якщо його доповнити зеленим салатом та гарячими гріночками.
Австралійський суп з каррі, моркви та ріпи / © Depositphotos
Французький суп вишисуаз
Французький суп вишисуаз готується з картоплі та цибулі порей. Вішісуаз - це традиційний паризький суп, але був придуманий зовсім не у французькому місті Віші, а в Нью-Йорку, кухарем Рітц-Карлтона на початку минулого століття. Кухар узяв класичний паризький суп, перетворив його на пюре і подав холодним.
Суп вишисуаз / © Depositphotos
Луїзіанський суп Гамбо
Гамбо або гумбо - суп, який готується з курки, ковбасок, морепродуктів та овочів, подається з кулькою відвареного білого рису, що кладеться прямо в центр тарілки з супом.
Ймовірно, суп зародився у Луїзіані на початку 18 століття. Існує кілька версій виникнення цієї страви: найімовірніше передбачає випадкове зародження страви серед рабів, які привозяться з Африки.
Суп Гамбо / © Depositphotos
Мексиканський курячий суп
Мексиканський курячий суп із ніжними шматочками курки, овочами, перцем чилі та картоплею, у пікантному томатному бульйоні – чудовий спосіб відзначити прохолодну погоду.Справді зрозуміло, що це мексиканська їжа, адже в супі багато прянощів та типових для Мексики перців.
Мексиканський суп з куркою / © Depositphotos
Скандинавський пивний суп Йолеброд
Корінь слова Йолеброд "Öl" перекладається зі шведської як "ель" або "пиво" і основою цієї страви є пиво. І між шведами та норвежцями вже не перше століття точаться суперечки, кому належить рецепт цього незвичайного супу і чиє це традиційне блюдо, але його готують і люблять практично у всіх скандинавських країнах.
Пивний суп / © Depositphotos
Грузинський суп Чихіртма
Чихіртма - національний грузинський суп, який готується на основі курячого бульйону, а в класичному варіанті складається з мінімуму інгредієнтів. Більшість приправ подається окремо, щоб кожен пробуючий суп міг долучитися до магії приготування і зробити суп більш кислим, пекучим або нічим не порушувати його м'який смак.
Суп Чихіртма / © Depositphotos
Турецький йогуртовий суп Яйла
Суп яйла чербаси – традиційна турецька страва. Неймовірне поєднання йогуртової суміші з м'ятою, просоченою вершковим маслом. Цій страві вже багато століть, адже її готувати швидко і з підручних продуктів.
Суп яйця йогуртовий / © Depositphotos
Датський суп Колдскол
Колдскол (Koldskål), який перекладається як холодна чаша, є сезонною стравою Данії. Страву вживають разом із піщаним печивом Kammerjunker. Цей освіжаючий суп роблять з пахти або молока, яєчних жовтків, ванілі та лимонного соку, а в отриману суміш додають все, що хочеться - наприклад, ревінь, перетертий із цукром.
Датський солодкий суп / © Depositphotos
Американський кукурудзяний суп із чилі
Кукурудзяний суп – це класика американської кухні.Зазвичай у блюдо додають бекон. Але ми обійшлися без нього. Крем-суп дуже зігріваючий і ситний, тому одна миска, безперечно, може замінити весь обід.
Американський кукурудзяний суп / © Depositphotos
Італійський рибний суп
Історія супу качукко сягає 12 століття і вважається, що рецепт уперше з'явився на Лігурійському узбережжі. У класичному варіанті має бути рівно 13 представників морської фауни. Але зараз це надто дорого, тому кількість риби та морепродуктів у супі зменшилася, а додалися паста з томатів, імбиру, селери.
Італійський рибний суп / © Depositphotos
Чеський гуляшовий суп
Чеський суп-гуляш - це шматки соковитого м'яса, тушковані з цибулею, томатною пастою, перцем, картоплею в гострому запашному соусі, а подаються в горщиках із хліба! Це неймовірно смачно та наваристо!
Чеський суп / © Depositphotos
Польський огірковий суп
Огірковий суп - незамінна страва в кожній польській родині, хоча з медом та соєвим соусом це більше нагадує азіатську кухню. Страва близька до розсольника, але тут овочевий набір багатший і смачніший.
Польський огірковий суп / © Pexels
Ірландський рибний суп
“. Чаудер на сніданок, чаудер на обід, чаудер на вечерю, тож нарешті починаєш озиратися: чи не стирчать риб'ячі кістки в тебе крізь одяг. Так описує відомий суп чаудер у своєму романі «Мобі Дік» Герман Мелвілл. Але коріння своє ця страва бере не в Америці. Тому сьогодні пропонуємо ірландський варіант.
Ірландський рибний суп / © Depositphotos
Болгарський холодний суп таратор
Таратор - це болгарський холодний суп з огірків, йогурту, волоських горіхів та зелені, що нагадує окрошку.Дослідники вважають, що слово «таратор» має перське походження, а сам рецепт – давню історію. Про це говорить і те, що на Балканах та країнах Близького Сходу існують різні варіації таратора.
Болгарський суп таратор / © Freepik
Грецький лимонний суп авголемоно
Авголемоно є традиційною грецькою стравою, а перекладається як «яйця» та «лимони». Вважається, що такий суп готували іспанські євреї, у сефардів такий суп називався agristada.
Лимонний суп з куркою / © Depositphotos
В'єтнамський суп Фо
Суп, що родом з Азії, має незвичайний для нас набір спецій. Існує кілька різновидів фо, залежно від основних складових. Наприклад, суп із яловичиною називається фо бо, а з рибою — фо ка.
В'єтнамський суп Фо / © Depositphotos
Угорський холодний суп з алкоголем
Незвичайне пряно-солодке блюдо з хмільним присмаком. Адже у складі супу — вино та бренді. Цей суп часто подають як десерт, але від цього ніхто не журиться. Крім цукрового сиропу цей суп абсолютно без варіння.
Холодний персиковий суп / © Depositphotos
Чорничний суп із Прибалтики
Відомий у прибалтійських країнах солодкий ніжний суп з чорницею та яблучними галушками, їдять як десерт на обід чи вечерю.
Чорничний суп з яблучними галушками / © Depositphotos
Шведський гороховий суп з млинцями
Гороховий суп із млинці (ärtsoppa och pannkakor) є важливою традицією для шведів. Є кілька різних версій походження супу. За однією версією, католики не їдять м'ясо по п'ятницях і тому наїдалися ситним гороховим супом у четвер. Інша версія каже, що традиційно цей ситний суп готували для солдатів, щоб вони не були надто голодними у п'ятницю.Ще одна версія каже, що гороховий суп був простою у приготуванні стравою для прислуги, яка працювала по півдня по четвергах.
Гороховий суп / © Depositphotos
Український суп-холодник
Холодник чи холодний борщ готують у кількох східноєвропейських країнах: у Литві, Україні, Польщі та інших. Для нашої національної кухні притаманний трохи відмінний рецепт: традиційно вариться лише буряк, а ось інші інгредієнти додаються до борщу у сирому вигляді. Також українська окрошка може бути як з буряком, так і без, зате з огірками.
Марокканський томатний суп Харіра
Харіра - пікантний, томатний суп з нутом і сочевицею, приправлений куркумою, зором, коріандром та іншими спеціями. Слово харіра походить від арабського слова "шовк", стосується текстури супу - він дуже густий і ніжний.
Харіра часто посідає перше місце у списках марокканських страв, які потрібно скуштувати. Це популярна пропозиція в марокканських сім'ях та ресторанах, і ви навіть можете знайти її у продажу як вуличну їжу.
Британський суп із зеленого горошку
Суп із зеленого горошку та шинки – класична британська страва. Зазвичай його готують із використанням сушеного колотого гороху, який хоч смачний, але потребує більше часу та зусиль.
Суп із зеленого горошку / © Depositphotos
Тайський кокосовий суп
Тайські супи можна приготувати через 10 хвилин, щоб усі ключові інгредієнти були під рукою. Цей тайський кокосовий суп з локшиною та овочами виходить дуже смачним та поживним. Його легко приготувати, і він відмінно підходить для легкої вечері або теплого та заспокійливого обіду.
Тайський кокосовий суп з овочами / © Depositphotos
Румунський суп чорба
«Черба» називають кислі супи з овочами та м'ясом.Їм додають кислинку за допомогою лимонного соку, оцту, квасу, соку квашеної капусти або борсу ферментованих висівок пшениці.
Румунський суп чорба / © Depositphotos
Литовський холодний борщ-суп
Литовський холодний борщ šaltibarščiai (шалтиборщ або лужок) люблять і в Польщі, і в Латвії. Легкий, смачний і дуже простий у приготуванні - цей суп обов'язково займе почесне місце серед перших улюблених страв!
Холодний литовський борщ / © Depositphotos
Італійські супи
А ви чули в дитинстві фразу: «Не з'їж суп, ніяких солодощів не буде»? І, справді, лише з віком приходить розуміння того, наскільки важливими є перші страви в раціоні кожної людини. Уявіть собі, що в деяких регіонах Італії, наприклад, Венето (Veneto), супів з'їдається більше, ніж пасти. Існує ціла низка різноманітних, самобутніх рецептів. Хоча італійська інтерпретація рідкої їжі дещо відрізняється від звичної нам, її неодмінно варто спробувати. Наша стаття підкаже вам потрібну зупинку у досить довгому списку супчиків. Для зручності пошуку ми розташували в алфавітному порядку.
Аквакотта
Аквакотта (Acquacotta) – традиційний суп території Маремми (Maremma). Спочатку він вважався селянською їжею. Його рецепт був винайдений для застосування хліба, що зачерствів.
Перші варіанти страви складалися з води, черствого хліба, цибулі, помідорів та оливкової олії. Сучасні версії містять набагато більше компонентів. Так, найпоширеніший рецепт у Тоскані (Toscana) крім історичних інгредієнтів передбачає використання селери, моркви, базиліка, тертого сиру та яєць. Аквакотта кон фунгі (Acquacotta con funghi) доповнена білими грибами, дикою м'ятою та часником.Acquacotta con peperoni відрізняється наявністю червоного перцю.
Банюн
Банюн (Bagnun) - суп, що народився в провінції Генуя (Genova) як їжа для рибалок. Його назва дослівно перекладається як "ванна кімната". Рецепт страви мало змінився з ХІХ століття. Основні компоненти: свіжі анчоуси, смажена цибуля, очищені помідори, оливкова олія та галети (або підсмажений хліб).
Буріда
Бурідда (Buridda) - суп з морепродуктами типовий для лігурійської кухні. Місцеві називають буріддою не тільки першу страву, а й рагу з рибою.
Основою супу є м'ясо різних видів риб (тріска, морський вугор, акула). Його ріжуть на дрібні шматочки і варять у невеликій кількості рідини з оливковою олією, кедровими горішками, грибами, каперсами та зеленню петрушки. Останнім часом кухарі використовують м'ясо каракатиці, восьминога, кефалі, морського біса. Рецепт також доповнюють цибулею, помідорами, білим вином, зеленим горошком та картоплею. Буридда з в'яленою рибою зветься buridda di stoccafisso.
Галура
Суп-Галлура (Zuppa gallurese) – традиційний суп північної частини Сардинії (Sardegna). Друга назва suppa cu. Для приготування галур черствий хліб вимочується в м'ясному бульйоні і викладається шарами у форму. При цьому чергують його та завершують укладання сиром пекорино. Ароматизують страву петрушкою, м'ятою, мускатним горіхом чи корицею. Як не дивно, але суп запікають у духовці близько години до появи хрусткої сирної скоринки.
Придуманий, як їжа для бідняків, сьогодні галура є частим гостем на весільних та святкових столах.
Гармуджа
Гармуджа (Garmugia) – суп, що виник у тосканському місті Лукка (Lucca) у XVII столітті.У книгах він був описаний як "ситний суп, невідомий за межами Італії". Його основні інгредієнти: курячий або овочевий бульйон, спаржа, артишоки, квасоля, горох, цибуля, м'ясо (свинина чи яловичина). Можуть також використовуватися морква, селера і листя буряка. Сучасні кухарі для аромату додають трохи панчетти. Деякі версії гармуджі включають яловичий фарш, мортаделлу, а також сири (пармезан, пекорино).
Традиційно готують суп у глиняних ємностях переважно навесні, коли збирають урожай, оскільки більшість інгредієнтів має рослинне походження.
Гінестрату
Гінестрата (Ginestrata) – злегка пряний яєчний суп, народжений північ від Тоскани. Для вітчизняного споживача рецепт цієї першої страви викличе велике подив. Його основні інгредієнти: яєчні жовтки, курячий бульйон, вино марсала або біле вино, вершкове масло, мускатний горіх та цукор. Іноді гінестрату доповнюють корицею. Тонкість його приготування полягає в тому, що процес нагрівання завершують, як маса стає густою. Деякі кухарі лише перед подачею посипають блюдо цукром та мускатним горіхом.
Зуппа імперіалі
Зуппа імперіалі або Імператорський суп (Zuppa imperiale) – перша страва типова для регіону Емілія-Романья (Emilia-Romagna). Його основне інгредієнт – кубики пасти, що складаються з манної крупи, пармезану, яєць та вершкового масла. Їх попередньо запікають у духовці, а потім опускають у киплячий бульйон на кілька хвилин. Деякі кухарі додають у суп мортаделлу та хлібні крихти. Подають Зуппа імперіалі гарячим, посипавши мускатним горіхом.
Качукко
Качукко (Cacciucco) – суп з м'яса риб, молюсків та ракоподібних традиційний для міста Ліворно (Livorno). Його доповнюють помідорами та грінками.Традиційний рецепт передбачає цілих 13 видів морських мешканців: сепія, восьминіг, акула, морський вугор, мурена, морський півень, морський окунь, султанка, бичок, бавоса, кам'яний окунь, лобстер та ставрида. В даний час кухарі обмежуються 6-ма або 7-ма варіантами. Іноді до качукки додають червоне вино (всупереч кулінарній традиції поєднувати рибу тільки з білими напоями).
У Ліворно дуже пишаються своєю першою стравою, і щороку у квітні проводиться фестиваль Качукко.
Макку
Макку (Maccu) – сицилійський суп, основними інгредієнтами якого виступають подрібнені боби, насіння з гілочками кріп, оливкова олія, сіль та перець. Іноді додатково він включає помідори, цибулю та макарони. Деякі різновиди супу містять не цілі боби, а бобове пюре. Сьогодні макку рідко зустрічається на кухнях Сицилії, але його все ще подають у ресторанах.
Мінестра ді ночі
Мінестра ді ночі (Minestra di noci) - горіховий суп, характерний для кухні П'ємонту (Piemonte). Готують його найчастіше на основі м'ясного бульйону. У суп кладуть не тільки цілісні або рубані волоські горіхи, а й горіхове пюре. З додаткових інгредієнтів використовують вершкове масло, гарбуз, лимонний сік, сіль, перець та прянощі.
Мінестра ді ночі – дуже калорійна та ситна страва, тому готують її частіше в зимові місяці.
Мінестра ді чечі
Мінестра ді чечі (Minestra di ceci) - суп, приготовлений з нутом як основний інгредієнт. Базу страви складають оливкова олія, часник, цибуля, морква та селера. Додатково до нього можуть бути додані: тріска, артишоки, томати, каштани, картопля, макарони, капуста. В Італії його називають «зимовим супом», тому що його теплий та ніжний смак ідеальний для холодних вечорів.
Мінестроні
Мінестроне (Minestrone) – густий суп із овочами з додаванням пасти чи рису. Немає стандартного набору інгредієнтів на мінестроні, тому що в Італії його готують із сезонними овочами. Він може бути вегетаріанським, а також включати м'ясо або м'ясний бульйон. Хоча деякі кухарі стверджують, що справжній Minestrone готують лише з бобовим відваром.
Рецепт супу змінюється в залежності від регіону. Але деякі інгредієнти присутні у ньому практично незмінно. До них відносяться: боби, цибуля, селера, морква, помідори та бульйон.
Панада
Панада (Panada) – хлібний суп із північно-східної Італії та Сардинії. Він є хлібом, звареним до стану каші у воді або бульйоні. Його доповнюють яйцями та тертим сиром. У республіці панада поширена у бідних районах сільської місцевості. Її часто готують для літніх та хворих людей.
Паппа аль помодоро
Паппа аль помодоро (Pappa al pomodoro) – перша страва, що з'явилася на світ як їжа тосканських бідняків. Назва дослівно перекладається як «кашка з помідорів». Його основні інгредієнти: черствий хліб, помідори, гвоздика, часник, базилік, оливкова олія, сіль та перець. Суп може бути поданий гарячим або охолодженим.
Пасателлі
Пассателлі (Passatelli) – один із класичних супів регіону Емілія-Романья. Для його приготування суміш хліба, пармезану, яєць та приправ пропускають через прес, отримуючи своєрідні спагетті. Потім їх варять у курячому чи рибному бульйоні. У деяких районах Італії до нього додають лимон і мускатний горіх.
Паста е фаджолі
Паста е фаджолі (Pasta e fagioli) - суп, назва якого дослівно перекладається як "паста і квасоля", що говорить сама за себе. Як і багато улюблених італійських страв, він з'явився в селянському середовищі.Сьогодні його можна зустріти у найдорожчих ресторанах.
Рецепт пасти е-фаджолі варіюється від регіону до регіону, але основні інгредієнти незмінні: макарони та квасоля. На смак його доповнюють оливковою олією, часником, цибулею, селера, морквою, тушкованими помідорами або томатною пастою. Невегетаріанська версія містить м'ясо (частіше панчетту).
Ріболліта
Риболліта (Ribollita) – тосканська ситна юшка з хліба та овочів. Як і багато овочевих супів риболіту стає все смачнішою після кожного розігрівання. Вперше його вигадали селяни, підігрівши разом залишки мінестроні та овочевого супу. Звідси і назва страви, що буквально перекладається як «повторне кип'ятіння». Його основу складають сухарі з хліба, боби, капуста та недорогі овочі такі, як морква, селера, картопля та цибуля.
В Італії риболіт вважається зимовим супом. Традиційно її варять у дров'яній печі у глиняному посуді.
Страчетелла
Страчателла (Stracciatella) – суп на основі м'ясного бульйону популярний у регіоні Лаціо (Lazio). В Італії він більше відомий як Старателла алла Романа (Stracciatella alla romana). Для її приготування збиті яйця змішують з натертим пармезаном, сіллю, перцем, горіхом мускатним, лимонною цедрою і іноді з манною крупою. Масу, що вийшла, поступово додають в киплячий м'ясний бульйон. Після перемішування в супі утворюються невеликі платівки сирно-яєчної суміші. Звідси і назва супу, яка дослівно перекладається як «клаптики».
Перед подачею страчателлу прикрашають підсмаженим хлібом та тертим пармезаном. Деякі кухарі ароматизують страву майораном.
Шушедду
Шушедду (Sciusceddu) – традиційний пасхальний суп в Італії. Його основу складають фрикадельки та яйця. Компоненти другого плану включають бульйон, сири качокавалло або рікотта, петрушку, сіль та перець. Шушедду досить щільний і калорійний, тому його часто вживають окремо як швидкий варіант обіду.
Безперечно, це далеко не повний список варіантів італійських супів. Бо навіть у маленьких містечках є свої секрети приготування перших страв. І нехай вони далекі від тих супчиків, які ми звикли бачити за обідом, але їхній смак – це ще одна визначна пам'ятка Італії.